Информация за Пела

Днес Пела е малко градче с население около 2500 души в област Егейска Македония, Гърция, разположено на около 45 км. западно от Солун. Някога обаче на това място се е намирала древната столица на Македонските царе и родно място на Филип II и неговия наследник Александър Велики.

Основна атракция в селището са именно останките от някогашната величествена столица Пела. Те са обособени в археологически парк, към който е построена и музейна сграда. В сградата е построена и обширна тераса, която дава възможност експонатите да бъдат погледнати от високо за по-добра гледна точка. Най-голям интерес сред експонатите в музея представляват запазените мозаични подове с изображения на „Отвличането на Елена“, „Дионис“ и ловните сцени – „Лов на елени“ и „Лов на Лъвове“.

В самия археологически парк може да направите обиколка из руините на древния град – запазени са останки от различни сгради, сред които са храмовете на Афродита, Деметра и Кибела, а също така може да се разходите по централния площад на древния града – Агората на Пела.
Местоположение на Пела
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах