Информация за Филипи

Малкото градче Филипи е известно най-вече със своя археологически комплекс и останките от античния град съществувал на това място. От 2016 г. Филипи е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Градчето се намира в област Беломорска Тракия, като най-близкият по-голям град е Кавала.

Първото име на града било Кринидес, а днешното си името Филипи дължи на Македонския цар Филип II, който след като го превзел решил да го прекръсти на свое име. По-късно през I в. пр. Хр в близост до древния град се е провела знаменитата битка, в която Октавиан Август и Марк Антоний разбиват войските на убийците на Цезар – Брут и Касий. Близо 100 г. по-късно в града пристига един от Христовите ученици – апостол Павел. Именно във Филипи апостолът основава първата християнска общност в Европа.

На територията на археологическия комплекс във Филипи може да посетите античния театър, който се използва за концерти и в модерно време, форума (главния площад), гимназиона и да видите интересни мозайки на повече от 2000 години. Сред останките от Средновековния период на града интерес представляват тези на голямата християнска базилика. В археологическия музей изграден към обекта освен многото артефакти свързани с многовековния живот на града, може да видите и каменен надпис оставен от българския хан Пресиян. Надписът свидетелства, че по времето на Пресиян град Филипи е влизал в територията на Българската държава.
Местоположение на Филипи
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах