Информация за о-в Самотраки

Остров Самотраки се намира в североизточната част на Егейско море, в Гърция. Населението на острова е сравнително малко – около 3000 души, съсредоточени предимно в западния край на острова, около столицата град Самотраки.

Именно по-дивият характер на острова го прави предпочитана дестинация сред любителите на природата и спокойната почивка. Островът представлява чудесна комбинация между морския пейзаж и планинския такъв. Планината Фенгари, която се намира в центъра на острова се издига до 1611 м – най-високата сред островите на Егейско море. Самотраки разполага с 35 км. плажове, а по склоновете на планината растат гори от чинари, борове, кестени, кедри и др. Големи хотелски комплекси на острова няма, вместо това преобладават къмпингите, а навсякъде из острова се разхождат свободно диви кози, които вероятно са повече от жителите му. Може би една от причините за изолираността на острова от големите туристически потоци са предимно каменистите му плажове, но ако търсите пясъчен плаж все пак може да го намерите на южната страна на Самотраки – плажът Пахия Амос.

Разбира се, като всяко туристическо кътче в Гърция и Самотраки има древна история. На острова някога се е намирало едно от най-значимите светилища в древността – „Светилището на великите богове“, останките от което може да видите и днес в близост до крайбрежното градче Палеополи. Най-знаменитата находка от там е статуята на богинята на победата Нике, оригиналът на която обаче днес се намира в Лувъра. В местния музей на остров Самотраки все пак може да видите копие на статуята и още много артефакти намерени на територията на светилището.
Местоположение на о-в Самотраки
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах