Информация за остров Санторини

Санторини е вулканичен остров от Цикладската група. Първоначално бреговата му линия е била окръжност, получена в резултат на вулканични изригвания. През 1400 години пр.н.е. вулканът експлодирал с такава мощ, че централната част на Санторини литнала във въздуха. На нейно място се образувал огромен кратер, наречен калдера, който се запълнил с морска вода. Следи от експлозия са открити в Египет и по цялото източно крайбрежие на Средиземно море. Легендите говорят, че той е част от потопената Атлантида, с чието изчезване е погинала цялата критско-минойска цивилизация.

Разположен е между островите Иос и Анафи. Санторини е известен със зрелищните изгледи, зашеметяващите залези от град Ойа, със странния бял патладжан, с град Тира и с естествения, собствен, активен вулкан. Има фантастични, естествени плажове, като плажът Периса, може би най-хубавият на Санторини, черният кварцов плаж на Камари, Белият и Червеният плаж, както и плажът на Влюбените. Няма да съжалявате, ако посетите и няколко приказни селца.

Eдно от тях е малкото селце Меса Гония, съдържащо смесица от руини, оставени след земетресението от 1956г. и възстановените вили, като винарни, в подножието на селището.

Пиргос е друго забележително селце, разположено във вътрешността на острова, със своите разкошни стари къщи, останките от венециански замък и няколко византийски църкви.

Фира е огнената столица, с тясна връзка между Венецианската и Цикладска архитектура, чийто бели каменни улици са оживени от магазини, таверни, хотели и кафенета. Вървейки 20 минути от селцето по една тясна пътека ще стигнете до Имеровигли, където може да се наслаждавате на разкошна гледка на уникалната природа.

Точно над Фира, на най-високата точка на острова, се намира типичният за санторините град Ия, понякога споменаван и като Ойа, с неговите варосани стени, кацнали върху вулканичните скали, и с техните сини куполи, издигащи се над истинската красота на зашеметяващия червено-кафяв залив Амоди. Привечер, градът привлича хората заради красивия залез. Залезите на Санторини, видени от Ойа, се считат за едни от най-красивите в света.

Туристическият сезон на острова започва от 1 март, тогава е препоръчаното време от местните, защото не е твърде топло и като цяло не пренаселено. Периода от декември до февруари е неподходящ, защото повечето от хотелите и къщите за гости са затворени. За тези, които го посещават с културни цели, а не с цел-почивка по плажовете, началото на март е идеалното време за това. Тогава времето може да бъде хладно, но пазарите са на разположение, а тълпата не съществува.

На Санторини можеш да си направиш разходка по вулканичния кратер от Фира до Ойа, да се изкатериш до древната Тира, а по-амбицираните туристи - и до манастира, заради невероятната гледка към океана, плажовете и острова, гледан отвисоко. Тук можеш да яздиш кон в Ексо Гония, да се гмуркаш на дълбочина от 14 метра до останките на кораб близо до вулкана. Предлага се круиз до Калдера. Много влюбени планират сватбите си на Санторини.

Ако си любител на историята и старините може да отскочиш на юг до Акротири - минойски град на приблизително 3 500 г. Този град е покрит с вулканична пепел, също както Помпей. Улиците, сградите, стълбите, дори вторите етажи на сградите все още са видими. Посетителите могат да стоят сред руините и да наблюдават минойската керамика и стенописи.

Древната Тира (Тера) е класическият град на острова и е разположен на Меса Воуно на 396 м. надморска височина. Основан е девет века преди Христа от дорийски колонисти, чийто лидер бил Терас, и продължил да бъде обитаван до ранния византийски период. Запазените руини са от Елинския и Римския период. В Тира се намира праисторически музей, който съдържа артефакти, намерени сред руините на Акротири. Така че първо посети Акротири, от където идват артефактите, а след това Тира, за да разбереш какви са те.
Местоположение на Санторини
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах