Информация за Сяр

Сяр е вторият по големина град, след Солун, в област Централна Македония, която се намира в северните части на Гърция. Населението на Сяр е около 60 хиляди души. В близост до града извира река Серовица, която тече около 25 км. в южна посока и след това се влива в р. Струма.

Градът е основан още през второто хилядолетие преди Христа от местните тракийски племена, като старото му име е било Сирис, което в последствие преминава в гръцкото Серес и българското Сяр. Причината градът да има свое българско име е, че на няколко пъти той е попадал в територията на българската държава. За първи път това се случва в началото на IX в., когато хан Крум завзема града от Византия. Градът е български и по времето на царете Симеон и Петър. След това през 1205 г. цар Калоян разбива Латинската империя и отново завладява Сяр, като града остава под българска власт до 1246 г. През XIV в. за кратко града е във владенията на голямата сръбска държава на Стефан Душан, но в последствие Византия си връща контрола над Серес, за да го загуби в полза на османските турци в края на века. Сяр е освободен от турска власт по време на Балканската война 1912 г. от българската армия, но след Междусъюзническата война остава за Гърция.

Старият град на Сяр е възникнал на хълма, където се намират останките от Акропола, от където се разкрива чудесна панорамна гледка към модерния град, а също така може да посетите и църквата от XIV в. „Св. Никола“. В подножието на хълма с останките от някогашната крепост, може да видите друга стара църква посветена на „Св. Теодор“ – църквата е построена по заповед на Епирския владетел Теодор Комнин през XIII в.

Главният площад на града е Площада на свободата, на който може да видите Археологическият музей на Сяр, устроен в бившата сграда на някогашния турски безистен – закрит пазар. На площада и около него също така може да намерите множество кафенета, ресторанти и магазини. Още от времето на Османската власт Сяр е известен, като голям пазарен център, а ако сте решили да се отдадете на шопинг, най-подходящият ден за това е вторник – пазарен ден, в който повечето магазини предлагат промоции и отстъпки.
Местоположение на Сяр
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах