Информация за Ситония

Ситония в вторият ръкав на халкидическия полуостров. Името му идва от мекедонския крал Ситон, син на Посейдон. Мястото е населявано още от периода на Неолита. За това свидетелстват археологически находки от селцето Тирони. През 10 век, почти цялата територия на Ситония принадлежала на Атонските манастири. През Средновековието се появили многобройните рибарски селища, а след 1922 година се заформили и първите по-големи курорти.

Ситония има 2 големи залива – Сингитски и Торонийски. Между тях се простира планината Итамос. Най-южната точка на полуострова е Карталия. Там се намират най-впечатляващите скалисти плажове – Азапико, Тристиника, Коракас, Маратиас и Каламитци. Повечето селища са разположени в сърцевината и в южните части на ръкава. Ето някои от тях:

Порто Карас

Това е най-популярният курорт на Ситония. Намира се на около 120 км. от Солун. Тук могат да се намерят супер луксозни 5-звездни хотели и комплекси с бунгала на брега на морето. Курортът е създаден и в последствие развиван от популярния гръцки бизнесмен и собственик на яхти Янис Карас. Това е и причината именно в Порто Карас да се намира най-голямото частно пристанище в Северна Гърция.

Торони

Торони е най-старият град на Ситония. Възниква през 8 век пр. н. е. Тук най-интересен е старият град, който е разделен на 3 части: Акрополът – намира се на висок и каменист хълм и е свързан с града чрез дълги крепостни стени; островчето Lecythus, югозападно от Акропола; Proasteion – сега тесен, но в миналото много широк провлак, който свързва Lecythus с града.

Не бива да се пропуска и плажната ивица в Тирони, която е дълга 2,5 км, покрита с фин златист пясък. Там морето е чисто и плитко, което привлича много семейства с малки деца.

Никити

Никите е главният град (столицата) на Ситония. Старата част на градчето е много приятна за разходка. Намира се на просторен хълм с изглед към морето, а на върха му се издига църква – основната забележителност в града.

Маслинопроизводството е основният отрасъл в Никити, затова и всички улици са осеяни с маслинови дръвчета.

Агиос Николаос

Намира се в североизточната част на Ситония. Селото има богата история, като в миналото е владеело територията на още няколко селца в околността. Днес тук могат да се разгледат Византийската наблюдателна кула на плажът Пиргос, островът Диапорос, както и плажовете Лавари, Лигонитци и Ливрохио. Градчето е пълно с ресторантчета и таверни.
Местоположение на Ситония
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах