Информация за о-в Сими

Сими е един от островите на Додеканезите – 12 гръцки острова, разположени в югоизточната част на Егейско море, в близост до азиатския бряг и Турция. Населението на скалистото островчето е едва около 2500 души, разпределени в столицата на острова - град Сими и още десетина по-малки селца. Освен туризма, другото основно занимание на жителите на остров Сими е ловът на сюнгери от морското дъно.

Поради хълмистия релеф на острова, шарените къщички в неокласически стил са накацали по скалите, а повечето улици всъщност представляват стълбища. Живописният пейзаж се допълва от множеството цветни градини, които повечето от жителите на острова притежават. По скалите в по-дивите места пък има изобилие от пещери и вдлъбнатини.

Източниците за по-ранната история на острова са доста оскъдни, но се знае със сигурност, че е бил населен още от древни времена. Доказателство за това са археологическите разкопки на острова. В началото на XIV в. Сими става притежание на рицарите Хоспиталиери от ордена на Свети Йоан – католически военен орден, основан по време на кръстоносните походи. Островът остава във властта на Хоспиталиерите до XVI в., когато е превзет от Османската империя. В началото на XX в. острова попада под италианска власт до края на Втората световна война, когато е даден на Гърция.

Главни забележителности на остров Сими са замъкът на Хоспиталиерите, разположен на хълм над столицата Сими, до който се стига след изкачването на 500 стъпала и манастирът „Св. Архангел Михаил Панормитис“. Манастирът се намира в южния край на острова и до него се стига по единствения асфалтов път на острова. В столицата Сими могат да бъдат посетени археологически и фолклорен музей. Китното островче не разполага с кой знае колко добри плажове – повечето са доста тесни и каменисти, поради тази причина е посещаван най-вече за еднодневни екскурзии от туристи отседнали на близки остров Родос или някой от другите Додеканези.
Местоположение на о-в Сими
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах