Информация за о-в Сирос

Сирос е най-гъсто населеният остров от групата на Цикладите – гръцки острови в Егесйко море, разположени на югоизток от столицата Атина. Населението на острова е близо 22 хиляди души. Интересното е, че близо половината от жителите на острова са католици, което е рядкост за православна Гърция.

Най-старите останки от обитаване на острова са открити в северната му част от период 2800 – 2300 г. пр. Хр. Археологическият обект носи името Кастри. По-късно островът е обитаван от Финикийците, а през Античността и Средновековието островът е бил много слабо населен и не е бил от голямо значение. Католическите корени на населението идват от периода, в който острова е под Венециански контрол XIII – XVI в., след това пада под Османска власт. Истиснкия разцвет на острова обаче започва след неговото присъединяване към свободна Гърция 1829 г.

Столицата на острова е град Ермуполи, който е столица също така и на цялата Южно Егейска област. Градът се отличава с множество запазени къщи от XIX в. в неокласически стил, разположени по склоновете на хълм, на върха на който се намира католическата катедрала „Сан Джордио“. Главният площад на града носи името Миаули и се намира в ниското, близо до пристанището. Там е археологическият музей на острова, а също така и красивите сгради на общината и театърът „Аполон“, проектиран като копие на миланската Ла Скала.

Повечето от курортите и населените места на острова са разположени южно от столицата, тъй като северната част на Сирос е предимно планинска. Плажовете на острова са предимно пясъчни, но доста тесни. Най-големи и известни курорти са Галисас и Кини, разположени на западното крайбрежие на острова. Най-големият плаж пък е Делфини, който се намира на няколко километра северно от Кини. Интерес за туристите на острова представлява още и манастирът „Агия Варвара“, който може да откриете по средата на пътя между Ермуполи и Кини.
Местоположение на о-в Сирос
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах