Информация за о-в Тинос

Тинос е гръцки остров, част от архипелага на Цикладите – острови в Егейско море, разположени югоизточно от Атина. Столицата на острова е град Тинос, в който живеят около 4 хиляди души – половината от население на острова.

Първите заселници на острова са били йонийските гърци, като островът е бил известен с важното за гърците светилище посветено на бог Посейдон. В последствие на острова се установява Римската и по-късно Византийска власт. В началото на XIII в. островът минава под контрола на Венецианската република чак до 1715 г., когато е превзет от Османската империя. Турската власт на острова е сравнително кратка и продължава до началото на гръцката революция през 1821 г.

Днес Тинос отново играе ролята на важен религиозен център, както е бил някога и в древна Елада. Поклонници събира най-вече църквата „Панагия Евагелистри“ (Благовещение), която се намира на висок хълм в град Тинос. Храмът е построен през 1830 г., а в него се съхранява чудотворната икона Благовещение на Богородица. Легендата гласи, че по време на войната за гръцка независимост, монахиня на име Пелагия имала видение, в което Богородица и показала, къде била заровена чудотворната икона. Смята се, че иконата е стояла заровена в криптата на някогашна по-стара църква повече от 800 години. В близост до църквата може да посетите и Археологическия музей на острова, където може да разгледате находки намерени в някогашното светилище на Посейдон, а на 2-3 км. северно от град Тинос може да посетите и самото светилище на древногръцкия бог на морето.

Славата на острова като свято място се допълва от множеството параклиси и манастири разположени на него. Най-известният манастир е Мони Кехровуниу – старинен манастир от XII в., в който монахинята Пелагия е живяла, когато е получила видението си. На високият 640 м. връх Екзимпурго, пък може да видите останките от старата Венецианска крепост построена през XIII в. и разрушена от турците при превземането на острова. Друго наследство оставено от Венецианците е традицията за отглеждане на гълъби – типична гледка на острова са белите двуетажни гълъбарници – долния етаж се ползва за склад, а на горния са самите гълъби.

Тинос разполага и с множество плажове, като голяма част от тях са напълно диви или слабо организирани – с по няколко чадъра, разположени пред малка таверна или барче.
Местоположение на о-в Тинос
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах