Информация за Ксанти

Ксанти е неголям гръцки град в Беломорска Тракия, разположен в Ксантийското поле в подножието на Руен планина, част от южните склонове на Родопите. Център е на префектура Ксанти, област Източна Македония и Тракия. През града, който е съставен от две части, минава и река Върба.

Известия за съществуването на Ксанти датират от 879 г. пр. Хр. Възниква като малко селище и преживява всички превратни периоди от историята на Тракия, като плячкосвания, етнически конфликти, бедствия и т.н. По време на Балканската война Ксанти е освободен от ген. Стилян Ковачев и попада в границите на България, но след края на Първата световна война е присъден на Гърция.

Ксанти е живописен родопски град, богат на история, традиции и обичаи, както и на много атракции за посетителите (включително и в околностите). Интерес за туристите представляват провеждания по време на Сирни Заговезни карнавал, а също и фестивалът на Стария град. Първият се провежда през февруари или март, а вторият началото на септември. Освен на фестивала в Стария град можете да се насладите и на множеството църкви, останали още от византийския период на града или на подземните македонски гробници от II в. пр. Хр. Друга интересна атракция в Ксанти е пазарът, провеждан всяка събота.
Местоположение на Ксанти
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах