Информация за Рейкявик

Столицата Рейкявик е най-големият град в Исландия и най-северната столица в света. Разположен е в югозападната част на страната, в залива Фахсафлоуи на Атлантическия океан.
Населението му е над 120 хил. души.

В Рейкявик промишленото и битовото отопление се осигуряват от термалните води. Някога хората перяли в горещите извори и дори печали хляба си в дупки в земята. Градината на горещите извори - така наричат градчето Хверагерди, намиращо се на няколко километра на изток от Рейкявик. В Хверагерди има оранжерии, затопляни от термални води. Благодарение на тях в студена Исландия се отглеждат банани, грозде, зеленчуци, орхидеи и рози.

Старите предания твърдят, че самите богове са накарали първия заселник на острова Ингилфур Арнарсон да направи дома си именно тук. Точно той дава името на града, след като вижда геотермалните пари, които днес топлят домовете и външните басейни на къщите - една енергия, която не замърсява околната среда и оставя въздуха свеж и чист. Буквално преведено името Рейкявик означава "Залив на парата".

Красива розово-червена река тече в покрайнините на столицата, а край нея има прекрасни места за почивка. Извън града са разположени и местностите, където могат да се яздят коне на воля или да се играе голф. Освен природни забележителности обаче Рейкявик предлага и богат избор от културни развлечения - музеи на изкуството, театри, опера, симфонични оркестри, концерти.

При ясно време в Рейкявик всеки може да види на северозапад блестящия глетчер Снайфелсджокул, който отстои на около 96 км. Той е най-близкият до Исландия глетчер, който същевременно е най-известният и също толкова мистериозен. Именно той е глетчерът, който френският писател Жул Верн избра за място на събитията във фантастичната си книга "Пътешествие до центъра на Земята". Той се намира близо до земите, познати под името Пенинсула.

Забележителности в Рейкявик разгледай всички
  1. Гълфос - Златният водопад
  2. Синята лагуна
Местоположение на Рейкявик
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах