Информация за Табха

Табха е област в Израел, разположена на северозападния бряг на Галилейското езеро. Името на града означава “Седемте извора”, макар че изворите, от които блика вода и се вливат в Галилейското езеро, са десетокаратно повече.

На това свещено за християните място Исус е извършил едно от чудесата си като е нахранил 5 000 души с две риби и пет хляба. В чест на това събитие през 1882 г.е построен Храмът на насищането, който е издигнат върху основите на църква от IV в. Във вътрешността се пазят древни мозайки, изобразяващи насъщната храна, която по завета на Исус може да засити гладните.

Наблизо се намира и Планината на Блаженствата, където Спасителят е произнесъл прочутата си проповед. Днес на това място се издига църквата на Блаженствата, която е с осмоъгълна форма. На всяка от осемте стени във вътрешността са изписани блаженствата: “Блажени милостивите, защото на тях ще се даде милост”, “Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога...” и др.

Табха е известна също и като мястото на брега на езерото, където Исус се е явил на учениците си за трети път след Възкресението си и е обядвал заедно с тях. На това място се пази каменната маса, на която Месията е поканил последователите си и дал наставления да продължават делото му.
Местоположение на Табха
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах