Информация за Алберобело

Алберобело е малко градче, което се разпростира на два хълма пресечени от река в провинция Бари, Южна Италия. Името на града означава „Красиво дърво“. Градчето впечатлява със своята архитектура – така наречените „трули“. Това са уникални постройки от варовик и други камъни, без абсолютно всякакъв цимент или друг материал, който да ги споява.

На изток е разположен новият град с модерни постройки, а на запад са пръснати Трули постройките, разделени в 2 основни части - Monti и Aia Piccola. Първите трули са построени през 16 век, след като местните фермери били принудени да се установят тук и да обработват земята. Трули-те са обявени за национален паметник на Италия, както и за част от световното историческо и културно наследство от 1996 година.

Навярно най-забележителната част от конструкцията на трули-те е техният покрив. На пръв поглед изглежда доста странен с неговата конична форма. Построен е от 2 пласта, като вътрешният слой е направен от големи парчета варовик, а външният е измайсторен от варовикови плочи. Често на покривите са изрисувани знаци с религиозно или друго значение.

Макар и трули-те да са под егидата на ЮНЕСКО, доста чужденци са собственици на трули в Алберобело. Да си купиш трула обаче е доста скъпо удоволствие, с реставрацията на една такава постройка е доста сложна. Днес някои от трули-те са превърнати в малки хотели, където туристите могат да отседнат и да се насладят на усещането да нощуват в една малка и уютна трула.
Местоположение на Алберобело
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах