Информация за Каляри

Каляри е столица на автономния италиански район Сардиния. Градът се намира в най-южната част на о-в Сардиния, при свързването на лагуната Станьо ди Каляри с Калярския залив, а самият остров е разположен в Средиземно море, западно от континентална Италия. Градът е населяван от почти 150 000 души.

Градът датира от 7 в. пр. Хр. Основан е от картагенски колонисти, които го наричат Каралис. През годините е бил под различни влияние – византийско, пизанско, австрийско, и други. Французите също се опитват да покорят града, но опитът им е потушен. Каляри се присъединява към обединена Италия едва апрез 1861 г.

Както много други градове, Каляри същое е условно разделен на стар (исторически) и нов град, като повечето забележителности са разположени в старата част. Тя се наричана Кастело („Castello“) и е разположена на върха на хълм, от където може да се види и цялата красота на калярския залив. Старият град е обграден със старинните стени с две средновековни кули, които са почти изцяло запазени. Сред основните забележителности се нареждат, базиликата Св. Сатурнин („Basilica of San Saturnino“), която е една от най-важните палео-християнски сгради в Сардиния (посветена е на патрона на града и е изградена през 5в.); светиличето на Светата дева от Бонариа („Our Lady of Bonaria“), построено от каталанци в началото на 14в.; Катедралата и разположения в близост до нея правителствен дворец на провинцията, руини от римски амфитеатър, акведукт и други. В Кастело може да бъде разгледан и археологияеският музей на Сардиния, както и да се посетят занаятчийски работилници, скътани в живописни алеи.

Сардинската столица също така се счита за „най-зеленият“ град на Италия, което се дължи на ниското ниво на смог и наличието на няколко парка. На своите посетители предлага и прекрасни топли плажове с едни от най-дългите плажни ивци в цяла Италия. Основният плаж е Поето („Poetto“), дълъг около 13 км. Емблематична природна забележителност тук е хълмът „Дяволско седло“, наречен така поради специфичната геоморфоложка форма на самия хълм. От върха на хълма, от друга страна, се разкрива прекрасна гледка към плажа.
Местоположение на Каляри
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах