Информаця за Лука

Град Лука се намира в западна Италия, провинция Тоскана. Разположен е в равнината на Лука, като лежи на десния бряг на р. Серкио. Отстои на около 15 км североизточно от Пиза и на 62 км западно от Флоренция. Градът е населяван от приблизително 84 000 души.

Има противоречиви мнения за това дали селището е основано от етруските или лигурите. Сигурно е обаче, че от 180 г.пр.Хр. е под римско влияние. Градът достига своя разцвет през Средновековието благодарение на банковата си дейност и търговията с текстил. Друг основен момент в историята на Лука е идването на Наполеон Бонапарт през 1799, като 6 г. по-късно е създадено Княжество Лука и Пиомбино под управлението на сестрата на Наполеон и съпруга й. Лука е присъединен към обединеното кралство Италия през 1861г.

В днешно време, интерес за посетителите на града представляват напълно запазените ренесансови градски стени (датират от 15-17 в.), които ограждат историческия център. След като загубили военното си предназначение, през 19 в. са превърнати в пешаходна алея.

Други забележителности в града са катедралата "Сан Мартино" (датираща от XIв.), църквата „Св. Михайл във Форума“ („San Michele in Foro“), Цъква Св.Петър на Зумвалд (построена от ломбардите през ХІ в), древноримският амфитеатър, площадите „Верди“, „Наполеон“ и „Амфитеатро“ , дворецът „Пфанер“ (датиращ от средата на XVII в., прочут с двете си ложи и градината с множество красидви статуи) и други.

Любопитен факт е, че Лука е родният град на известния композитор Джакомо Пучини (1858-1924).
Местоположение на Лука
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах