Информация за Сицилия

Сицилия е италиански остров, разположен югозападно от континентална Италия. Това е най-големият остров в Средиземно море. Заема площ от 25 711 кв.км. и отстои на 135 км. от Африка. Столица на Сицилия е град Палермо, а най-известен обект е вулканът Етна (3323 м). Островът е населяван от приблизително 5 000 000 души.

Според наличните археологически данни, о-в Сицилия е бил населяван още през 8000г. пр. Хр. През 750 г. пр. Хр. островът става гръцка колония. През годините е управляван от различни народи, между които остготи, византийци, араби и други. Кралство Сицилия просъществува между 1130 и 1816г, а през 1946г. островът е присъединен към Обединено кралство Италия, като му е даден специален статут на автономен регион.

Сицилия е известна туристическа дестинация. Освен с привлекателни морски курорти островът се гордее и с многобройните архитектурни и културни забележителности. В някои от градовете като Палермо, Катания, Таормина и Сиракуза могат да бъдат разгледани руини от древногръцки градове. Особено известна е долината на храмовете. Това е археологическата зона край град Агридженто, която включва руините на седем древногръцки дорийски храма от V век пр.Хр. От 1997г. е част от списъка на ЮНЕСКО. Друг обект в ЮНЕСКО е комплексът „Сиракуза и скалният некропол в Панталика“. Некрополът в Панталика включва над 5000 гробници, датиращи от XIII до VII век пр. Хр.

Сред морските курорти често посещавани са Ачиреале, Джардини Наксос, както и Таормина, който има славата най-известен на острова.
Местоположение на Сицилия
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах