Информация за Триест

Град Триест се намира в североизточната част на Италия, в региона Фриули-Венеция Джулия. Разположен в близост до границите със Словения и Швейцария, градът е важно пристанище в Триестския залив. Населението му наброява малко над 205 000 души.

Смята се, че Триест е основан като илирийско селище, като от 177г. пр. Хр. е под влияние на римляните. Бил е най-старата част от Хабсбургската монархия, а по време на Австро-Унгарската империя е четвъртият по-големина град в нея (след Виена, Будапеща и Прага), благодарение на добре развитата си пристанищна функция. Също така се явява и важен литературен и музикален център. След разпада на империята и по време на Първата световна война градът запада в културно и търговско значение, но по време на Студената война е считан за важен център в борбата между Източния и Западния блок.

Сред основните забележителности в града са замъците Мирамар и Сан Густо. Първият е построен в средата на XIXв. под ръководството на ерцхерцог Максимилиан I от Мексико (брат на Франц Йосиф I). Характеризира се с красива градина с богата колекция от растения, две езера – едното с лебеди, другото с лотуси, както и с бронзова статуя на Максимилиан I. Вторият замък е построен върху руините на предишен, като самото му изграждане отнело почти два века. Посетителите на Триест също така могат да разгледат римския театър и арката на Рикардо („Arco di Riccardo“), датираща от 33г. пр. Хр. Сред интересните църкви в града са катедралата Сан Густо („St. Justus Cathedral“), носеща името на патрона на града; сръбската православна църква “Св. Троица и Св. Спиридон („Chiesa serbo-ortodossa della Santissima Trinità e di San Spiridione“), построена през 1869г.; Синагогата на Триест и други.
Местоположение на Триест
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах