Информация за Национален парк “Езерото Накуру”

Превърнат през 1960 година в резерват за птиците, които го обитават, и получил статута на национален резерват през 1968 година, паркът има за цел преди всичко да съхрани огромните ята от едри и дребни видове фламинго. Десетки хиляди представители на този птичи вид се настаняват по бреговете на плиткото езеро с алкални води, представляващо едно от т. нар. содени езера.

Разположен на 157 км. от Найроби, на надморска височина от 1200-1800 метра, националният парк обхваща територия от 188 кв. км, в която влизат няколко уникални местообиталища на диви животни: самото езеро Накуру, буш, тревисти пасища, голи стръмни хребети и гористи райони.

Паркът е известен с живеещите в него бели и черни носорози, спасени от изчезване, благодарение на успешна акция за подпомагане на тяхното размножаване. В противен случай, бракониерството щеше неминуемо да доведе до унищожаването на техните популации тук. В района около езерото могат да се видят също зебри и антилопи бохор, а лишените от остри нокти видри и хипопотамите могат да се видят или в самото езеро, или налягали по бреговете му. Малките антилопи ореотрагус и скалните дамани предпочитат стръмните скали наоколо. Сред другите известни животински видове, обитаващи парка, трябва да споменем тревопасните – бизони, ротшилдови жирафи и различни видове антилопи (големите тауротрагуси, дребните импала), които често стават плячка на лъвовете и леопардите.

Най-подходящото време за посещение е през периода октомври-април, защото тогава броят на ятата с водни прелетни птици е най-голям. До входа на резервата води главен път А 104 от столицата Найроби. Може да се вземе и самолет до летището Найши.
Местоположение на Накуру
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах