Планината Кения

Открит за посетители през 1949 година и обявен през 1997 година от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство, националният парк “Планината Кения” представлява един от най-впечатляващите пейзажи на Източна Африка.

Планината все още пази остатъците от 12 ледника, които бързо намаляват. Четири по-ниски върха образуват венеца на наподобяващата подкова ледникова долина, която е покрита с килим от диви цветя. Със своите назъбени, покрити с глетчери върхове, и гористи склонове в по-ниските си части, планината Кения е незабравима гледка за любителите на природата.

В националния парк има невероятно красиви малки и големи планински езера, ледници и минерални извори. По-ниските му части са покрити с безводни полупланински гори, които с нарастване на надморската височина отстъпват място на високопланинските масиви от кедри и дървета подо. Следват гъсти бамбукови пояси, а по-нагоре гората се състои вече от по-дребни дървесни видове. По най-високите части се срещат само мъхове, ниски храсти, които постепенно преминават във високопланинска пустош. Там до 4000 метра височина могат да се видят представителите на различни животински видове – слонове, бизони, зебри и едри африкански антилопи. В горите на парка живеят също по-дребни видове антилопи, маймуни – черни и бели колобуси и сики. По ниските части на планинските склонове разнообразието на диви животни е още по-голямо: черни носорози, леопарди, хиени, диви котки, синьо-зелени бабуини, кобусови и черночели антилопи, диви свине и огромни глигани. Срещат се и изчезващи животински видове като планинската антилопа бонго, кенийската земеровка, еленът суни и гущерите скинк.

Любопитен факт, свързан с планината Кения е, че със своите 5199 метра – едноименният планински първенец е вторият по височина връх в Африка. Друго название, под което е известна, е “Кере Нияга”, което означава “Планината на светлината” – местните хора вярват, че там живее върховното същество Нгаи.

Подходящо време за посещение: дивите животни се качват по високите части на планината през сухия сезон – от януари до март и от юли до октомври. Птиците, обитаващи големите надморски височини, слизат по-ниско през дъждовния сезон – от март до юни и от октомври до декември.

Местоположение

Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах