Информация за Берген

Берген е град в югозападна Норвегия. Разположен е на брега на Норвежко море. Берген е втори по големина град в страната след столицата Осло с население от 270 000 души.

Берген е заобиколен от няколко планини, известни под наименованието “Седемте планини”. Популярен е като неофициална столица на Западна Норвегия, както и като градът, през който минава пътят към красивите фиорди. Пристанището в Берген е вътрешно, но въпреки това е най-голямо в страната и едно от най-големите в Европа.

Берген е основан през 1070 г. от Улав Хюре и е бил столица на Норвегия до 1299 г. През 1916 г. голяма част от града е опожарен и е изгубил огромна част от историческите си сгради. През април 1940 г. Берген е бил под нацистка окупация. Тогава холандски кораб с експлозиви се взривява и нанася големи щети на историческото наследство на града. Загиват и стотици цивилни.

Днес добре запазен е част от германския квартал в пристанищната зона, който е под егидата на ЮНЕСКО. Емблематична за Берген е и църквата Св. Мери.

Забележителности в Берген разгледай всички
  1. Фиордите на Западна Норвегия
Местоположение на Берген
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах