Информация за Мачу Пикчу

Определено един от най-забележителните обекти в Южна Америка и република Чили е Мачу Пикчу. Той е културен и исторически комплекс, разположен в планинската верига Андите, на около 2500 метра надоморска височина. Комплексът обхваща средновековен дворец, жилищни сгради и храмове на бога на слънцето - Инти, който бил почитан от местните жители. Средновековният комплекс Мачу Пикчу е под егидата на ЮНЕСКО за културно световно наследство.

Мястото е носител на такава загадачност и митичност, че често бива оприличавано като "Изчезналият град". Построен е от инките, през XV век, по времето на подемът на техния велик крал Сапа Инка Пачакути. Идеята за построяването на Мачу Пикчу е желанието на инките да бъдат по-близо до почитания от тях бог на слънцето Инти. След испанската инвазия на континента, без следа изчезват всички жители на Мачу Пикчу.

Днес Мачу Пикчу е пазител на културното наследство, завещано от инките. Според изследователи, селището е било населявано от над 1000 жители. Неговата площ се разпростира на 325 000 кв. метра. Архитектурната красота на двореца, всички храмове и жилищни сгради привличаt огромен брой туристи всяка година, въпреки своята надморска височина. Древният град обхваща над 100 паметника на инската цивилизация - фонатан, паркове, светилища и много други.

Средновековното селище Мачу Пикчу е било скрито преди повече от 4 стотлетия от испанските завоеватели. То е открито в началото на XX век. Издадени са няколко книги и редица публикации относно историята и легендите за стария град. Изборът на разположението на Мачу Пикчу съвсем не е случаен. Според археолозите планинският връх над местността наподобява лице на Инка, с поглед към слънцето (бог Инти).
Местоположение на Мачу Пикчу
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах