Информация за Ойантайтамбо

Ойантайтамбо е град и археологически обект в южната част на Перу, провинция Урубамба. Разположен е по поречието на река Патаканча, в близост до точката, в която се влива в река Урубамба. Намира се на 2 790 м. надморска височина и на 60 км. северозападно от гр. Куско.

В Ойантайтамбо са били дворците на император Пачакути ( 1438 - 1471), който завладява района в средата на XV в. и построява там град и церемониален център. По време на испанското завоевание на Перу мястото служи като крепост на Манко Инка Юпанки, който е предводител на инките в съпротивата им срещу нашествениците.

От някогашните богати имперски сгради днес са останали руините, които напомнят за величието на империята на инките. Площадът има ортогонално оформление с четири ндлъжни улици, пресичани от други едем паралелни улици. Северно от площада може да се видят няколко светилища, издълбани в камъните, както и водопроводни конструкции от каменни стени.

“Ваната” или банята на принцесата е уникално съоръжение с фонтан в основата. Нахвърлените каменни блокове обаче говорят за недовършен строеж, който е изоставен по неизвестни причини в хода на строителството.

Заслужава си да се посетят и терасите на Пуматалис в долината на реките Патаканча и Ойантайтамбо. Тези терасирани терени са били използвани от инките за отглеждани на различни земеделки култури. Започващи от дъното на долината и изкачващи се по околните хълмове, терасите са построени по висок стандарт и укрепени от дялани камъни.

Днес мястото е важна туристическа атракция и един от основните обекти, включени за посещение по време на дестинацията “Пътят на инките”.
Местоположение на Ойантайтамбо
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах