Информация за Бялисток

Бялисток е град в североизточната част на Полша, разположен на 50 км. от границата на страната с Беларус. Населението на града е близо 300 хиляди души.

Селището възниква през първата половина на XV в., но придобива по-голяма важност два века по-късно, когато е построен Замъкът на Бялисток. В края на XVIII в. градът за кратко е бил във владението на Прусия, за да бъде завзет няколко години по-късно от инвазията на Наполеон Бонапарт, а от 1806 до края на Първата световна война Бялисток е бил под Руска власт. Градът е имал голяма еврейска колония, която е съставлявала близо 50 % от населението му преди Втората световна война. След нацистката окупация продължила от 1941 до 1944 г., голяма част от еврейското население е избито и изпратено по лагери. Разрушена е и голямата синагога в града, докато в нея е имало около 2000 евреи.

Една от главните забележителности на града е великолепният дворец „Браницки“, който е изграден по поръчка на заможния местен аристократ Ян Клеменс Браницки през първата половина на XVIII в. Дворецът е построен на мястото на някогашният замък от XVII в. Към палата има и голям парк с обширна цветна градина пред главния вход на сградата. В Бялисток може да видите и още няколко по-малки, но също интересни богаташки вили, като дворците „Хасбача“, „Бекер“ и „Новик“.

Градът има голям главен площад, в единия край на който се намира старата сграда на Кметството, която днес е превърната в Областен музей. В другия край на площада може да видите католическата катедрала „Успение Богородично“, чиято кула е висока 72.5 м., а самата църква може да побере близо 10 хиляди поклонници. Построена е в началото на XX в. Интерес представлява и православната катедрална църква построена в средата на XIX в. „Св. Николай Чудотворец“, а също и католическите църкви от първата половина на XX в. „Св. Адалберт“ и „Св. Рох“.
Местоположение на Бялисток
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах