Информация за Белско-Бяла

Белско-Бяла е град в югозападната част на Полша, разположен на 40 км. от границата с Чехия и на 55 км. от границата със Словакия. През града тече река Бяла, а населението на Белско-Бяла е около 170 хиляди души. На юг от града се намират Бескидските планини, част от веригата на Карпатите.

Белско-Бяла всъщност възниква в следствие от обединението на двете селища – Белско и Бяла, което се случва през 1951 г. От двете селища Белско е по-старото, като е възникнало още през XII-XIII в. на западния бряг на реката, докато Бяла води началото си от средата на XVI в., съответно разположена на източния бряг.

Главна атракция за туристите в града е някогашният замък на Белско, построен през XIV в., в който днес се намира Градският музей. Днешния вид на замъка се дължи на последната мащабна реконструкция, която датира от втората половина на XIX в. Поради тази причина посетителите на двореца имат възможност да се насладят на прекрасните зали и помещения декорирани в рококо стил. Срещу замъка се намира Градският театър, чиято сграда е изградена в края на XIX в. по дизайна на виенския архитект Емил фон Фьостер. Ако продължите по улица „Замкова“ в южна посока ще стигнете и до катедралата „Св. Николай“. Първата сграда на катедралата е била изградена през XV в., но сегашната постройка е от началото на XX в.

Кметството на града и централният му площад пък се намират от другата страна на реката, там където е била някогашна Бяла. Сградата на Кметството е изградена в края на XIX в. в неоренесансов стил. Друга интересна забележителност, разположена на север от площада на кметството е така наречената „Къща на жабите“, заради декорацията от две жаби над входа на сградата – едната пуши лула, а другата свири на мандолина. Къщата е построена в началото на XX в. в екстравагантния ар нуво стил.
Местоположение на Белско-Бяла
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах