Информация за Бидгошч

Бидгошч е град в Северна Полша с население близо 360 хиляди души. През града минава река Брда, която в източния край на града се влива в по-голямата река Висла.

Градът възниква като малко рибарско село, което постепенно се превръща във важна търговска крепост по течението на река Висла. Първите сведения за съществуването на Бидгошч са от първата половина на XIII в. В периода от 1772 г. до края на Първата световна война Бидгошч е бил част от кралство Прусия, след което е върнат на Полша. Някога в града е имало и голяма еврейска общност, която обаче е избита по време на нацистката окупация през Втората световна война.

Богатото минало на града му е оставило множество старинни красиви сгради от различни епохи. Такива са например готическите църкви „Св. Мартин и Николай“ от средата на XV в. и „Успение Богородично“, която пък е украсена с неоренесансови мотиви от XVII в. Друга важна забележителност, но от по-модерно време е базиликата „Сент Винсент де Пол“, която е изградена в периода между двете световни войни. Тя е най-голямата църква в града и може да побере над 10 хиляди поклонници, а куполът на църквата е с впечатляващия диаметър от 40 м.

Интерес в града представлява и островът „Виспа Млинска“, където някъде е кипяла занаятчийската дейност в града, а днес островът се е превърнал в архитектурен резерват със стари сгради от края на XVIII и началото на XIX в. Друг архитектурен паметник на Бидгошч от края на XIX в. е хотел „Под Орела“, чиято сграда е изградена в необароков стил. Областният музей в града пък е разположен в 3 постройки от началото на XIX в., които някога са служели като хранилища за зърно.
Местоположение на Бидгошч
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах