Информация за Елбльонг

Елбльонг е пристанищен град в Северна Полша, разположен на брега на река Елбльонжка, 10 км. преди реката да се влее в Балтийско море. Населението на града е около 120 хиляди души. В града се намира най-голямата пивоварна в Полша, която произвежда бирата EB (Elblang Brewery).

Градът е основан през 1237 г. от рицарите на Тевтонския орден, които построяват своя замък на брега на река Елбльонжка. В последствие замъкът на Елбльонг е служил като главно седалище на ръководителите на ордена. След разгрома на Тевтонските рицари, градът е анексиран от Полша през 1466 г., а през 1772 г. става част от Прусия. Полша си връща контрола над града чак след края на Втората световна война.

Освен с бирата си, Елбльонг е известен и с Елбльонгския канал, който е прокопан през първата половина на XIX в. и свързва езерото Дружно с езерото Дрвечке. Каналът е дълъг 82 км. и е смятан за едно от инженерните чудеса на епохата. Днес е използван предимно като туристическа атракция, тъй като е загубил своята транспортна функция, която е била много важна в миналото.

Главна забележителност в града е катедралата „Св. Николай“ – готическа постройка от XIII в., която е претърпяла две големи реконструкции – след пожар през XVIII в. и след разрушенията от Втората световна война. Друга историческа сграда е запазената до днес Търговска порта, която е била част от укрепителната система на града и е изградена през XIV в. Интерес представлява и някогашната Доминиканска църква „Св. Дева Мария“, построена през XIII в., като част от манастир. След разрушенията от Втората световна война, църквата е била преустроена в Художествена галерия през 1961 г.
Местоположение на Елбльонг
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах