Информация за Гданск

Гданск е пристанищен град в северна Полша, разположен на брега на Балтийско море около Гданския залив. Градът е столица на Поморското воеводство и с населението си от около 400 000 души е шестият по големина в страната.

За начало на историята на Гданск се приема 997 г., когато е споменат в старинен летопис под името Данциг. Преминал през различни исторически епохи, Гданск е присъединен към кралство Прусия, в пределите на което остава до края на Първата световна война. За две десетилетия е имал статут на свободен град, управляван от Обществото на народите, но през 1939 г. Третият райх връща града в пределите на Германия. След края на Втората световна война Гданск отново е върнат на Полша.

Макар градът да е сринат почти до основи през Втората световна война, днес по-голямата част от историческия център е възстановена. Интересни забележителности тук са католическата църква “Дева Мария”, която е популярна като най-големия храм, изграден от тухли, както и централният площад “Длуги Тарт”. Не бива да се пропуска и разходка по крайбрежната алея.

Близо до Гданск се намира международното летище “Лех Валенса”, а пристанището е най-важното за страната.
Местоположение на Гданск
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах