Информация за Йеленя Гора

Йеленя гора се намира в югозападната част на Полша, разположен е на около 30 км. от границата с Чехия и на 70 км. от границата с Германия, в област Силезия. През Йеленя гора минава река Каменна, която в северната част на града се влива в река Бобър. На юг от града се намира планината Кърконоше.

Йеленя гора се смята, че е основан като военно укрепление в началото на XII в. от полския княз Болеслав III, който е използвал укреплението за начална точка на кампаниите си срещу чехите в Бохемия. Селището получава градски права в края на XIII в., а в края на следващото столетие пада под властта на Бохемското кралство, което в последствие е наследено от Хабсбургите. Средата на XVIII в. Йеленя гора е анексирана от Прусия и остава под немска власт до Втората световна война.

В центъра на града се намира главният площад „Ratuszowy”, в средата на който е сградата на Кметството, изградена там още през XVIII в. Някога на този площад е бил градският пазар, а околните прелестни барокови къщи са били притежание на най-заможните търговци и занаятчии. Западният край на Стария град е маркиран от „Градската кула“ - остатък от здравите крепостни стени, които са обграждали града. Тя е била една от общо 36-те кули по протежението на стените. Кулата е изградена е през XV в. като укрепително съоръжение, а през XVII в. е превърната в жилищна сграда. Днес там се намира Туристическия информационен център и още няколко културни институции. На източни край пък се намира „Вояновската кула“, която също датира от XV в., а някога е служела като затвор.

Най-старата църква в града е готическата базиликата „Св. Еразъм и Св. Панкрас“, която е била изградена през XIV – XV в. В града може да видите още няколко старинни църкви от XVIII в., които също заслужават внимание – католическата „Възвишение на Светия кръст“, православната църква „Св. Петър и Павел“ и Лутеранската църква. Красива сграда от по-късно време – началото на XX в. е театърът „Циприан Камил Норвид“, изпълнена в ар нуво стил.
Местоположение на Йеленя Гора
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах