Информация за Карпач

Карпач е малко курортно градче, разположено в подножието на планината Кърконоше, в югозападната част на Полша. Постоянните жители на курорта са едва около 5 хиляди души, но туристите изпълват градчето както през зимата, така и през лятото.

Карпач възниква през XV в., като основната дейност на жителите му е било миньорството – в планината до града са разположени богати залежи на желязна руда. Началото на туризма в Карпач е поставено с прокарването на жп линия през града в края на XIX в. и от тогава броят на посетителите постоянно нараства.

Преди да се отправите към планинските хълмове на Кърконоше, може да посетите няколко по-интересни църкви в самия град Карпач. Такава е например „Църквата на светото сърце на Исус“, построена в началото на XX в. като Евангелистка църква, но завзета от католиците след Втората световна война. Друга католическа църква от началото на XX в. е „Посещението на благословената Дева Мария“, в която може да видите чудесен късно бароков олтар. Една по-нетипична за тези земи сграда с интересна история е норвежката „Ванг църква“. Тя е била построена през XII в. в норвежкото село Ванг, но през XIX в. поради липса на средства жителите на селото решили да я продадат вместо да я реставрират. Кралят на Прусия Фридрих Вилхелм IV я купил и тя била пренесена парче по парче чак до Карпач, където може да я видите и днес. Освен трите църкви, в града също така може да посетите Музея на спорта и туризма и Музея на играчките.

Карпач разполага с няколко ски зони в околностите на града, включително и шанца за ски скокове. През зимата в курорта също така има възможност да практикувате ски бягане, кънки на лед, возене на шейни с конски впряг и други атракции.

През лятото планинския курорт също предлага богата гама от забавления – маршрути за вело и пешеходни преходи, скално катерене, голф, летни шейни прикрепени към метални трасета, парапланеризъм и други атракции. В околностите на курорта има и няколко по-интересни природни забележителности като язовира „Ломница“ и „Дивия водопад“, разположен по течението на река Ломница.
Местоположение на Карпач
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах