Информация за Катовице

Град Катовице се намира в южната част на Полша, столица на воеводство Силезия. Разположен е около Силезианските възвишения, а през града преминават реките Рава и Клодница.Населението е над 300 000 души.

Градът датира от XIV в., когато е бил част от кралство Бохемия. По-късно преминава заедно с по-голяма част от Силезия в територията на Австрия, а през 1899 г. е абсолютно независим град. От 1939 г. до 1945 г. е под нацистка окупация.

Днес са запазени някои архитектурни шедоври от XIX в., както и католическата катедрала “Христос крал”, построена през първата половина на XX в. в бароков стил. Интерес представлява и неоготическата църква “Пресвета Дева Мария”, която е издигната през 1870 г. Други важни забележителности са спортната зала “Сподек”, в която се провеждат най-важните спортни и музикални събития в Полша, градският театър от 1907 г. с уникална архитектура и историческият музей.

В Катовице се намира и най-голямата зоологическа градина в страната с разнообразие от представители на различни животински видове, а в астрономическата обсерватория и планетариума се организират интересни представления, които по атрактивен начин обясняват на посетителите подробности от историята и бъдещето на Космоса.
Местоположение на Катовице
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах