Информация за Келце

Келце е град с около 200 хиляди души население, разположен е в южната част на Полша. През града минава река Силница.

За съществуването на селището се знае още от XI в., като през втората половина на XIII в. получава градски права. Градът е изстрадал татарското нашествие през XIII в. и шведските набези от XVII в., а в края на XVIII в. пада под властта на Хабсбургската империя. Градът е върнат под полски контрол 1809 г., като първоначално е част от Варшавското херцогство, което от 1815 г. става част от Кралство Полша.

Една от най-интересните забележителности в града е Епископският дворец, построен в Келце през XVII в., като лятна резиденция на епископа на Краков. Днес в ренесансовия двореца е разположен клон на Полския национален музей, а също така и Картинна галерия на полските творци. Други музеи, които може да посетите в града са Музеят на играчки, Геоложкият музей, Музеят на селото и др.

Още един от главните символи на града е катедралата „Успение Богородично“, построена през втората половина на XII в. От тогава тя е претърпяла множество реконструкции, като сегашният раннобароков външен вид на църквата е останал от реконструкция през първата половина на XVIII в. Келце има и просторен главен площад „Stary Rynek”, заобиколен с множество къщи от старо време, сред които разбира се е и Кметството на града.

По течението на река Силница е изграден голям зелен парк, в който има езеро с патици, фонтани и няколко заведения в градинска среда – едно много приятно място за почивка след туристическата обиколка из забележителностите на града.
Местоположение на Келце
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах