Информация за Колобжег

Колобжег е пристанищен град в най-северната част на Полша, разположен на брега на Балтийско море. На територията на града, река Парсента, която тече през Колобжег, се влива в Балтийско море. Името на града се превежда от полски като „на брега“.

Първото селище на мястото на Колобжег е възникнало през IX в., с главната цел да се добива сол в района. Другата основна дейност на жителите на средновековния град е бил разбира се риболовът. Градът е имал и голяма и здрава крепост, която обаче през XVII в. е превзета от немските войски на херцогство Бранденбург-Прусия. Колобжег остава под немска власт до края на Втората световна война, когато е върнат на Полша.

Историческите забележителности на града са разположени в неговия център, на голям площад на име „Ratuszowy”. Първата сграда, която прави впечатление е тухлената постройка на Кметството, която наподобява малък замък. Запазената до днес сграда е изградена през първата половина на XIX в. в неоготически стил. Другата значима постройка на площада е базиликата „Св. Дева Мария“, строена в периода от XIV до XVI в.

В града може да видите и няколко интересни музея, сред които е Музеят на полските оръжия, който разполага с колекция оръжия от Средновековието до модерно време. Друг интересен музей е някогашният патрулен кораб „ОРП Фала“, който днес е изваден на брега и отворен за посещения. В Колобжег може да посетите и Океанографски музей с аквариум, където може да видите много морски обитатели, характерни за по-топлите географски ширини – акули, корали, змиорки и др.

От Колобжег тръгва почти 14 км. велоалея, която се движи по брега на Балтийско море и свързва града с Устроние Морске. Изградена е в периода 2004 – 2011 г., като има идея веломаршрутът да се разпростре по цялото крайбрежие на Балтийско море. Въпреки че морската вода през лятото рядко преминава 19 градуса, Коложбег има и своя пясъчен плаж, посещаван най-вече от поляци, германци и датчани, последните от които пристигат до полския град с редовна фериботна линия.
Местоположение на Колобжег
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах