Информация за Краков

Краков е град в южна Полша, разположен на река Висла и в подножието на хълма Вавел. Административен център на воеводство Малополша. Населението е 750 000 души.

Краков се споменава за първи път през 985 г. в записките на търговеца Ибрахим ибн Якоб, който го описва като богат град, заобиколен от гори, в който се пресичат важни търговски маршрути. Днес една от най-важните забележителностите е замъкът Вавел, който е разположен на едноименния хълм над историческия център. Дворецът се извисява над брега на живописната река Висла, а на целия хълм е построен комплекс от готически и ренесансови сгради. Катедралата Вавел увенчава с уникалния си вид и красота цялата тази съвкупност от средновековни здания.

Интерес представляват също 14-вековните крепости и укрепления, намиращи се в квартала Кажимеж. Тук се намират древни синагоги, както и готическа катедрала, в която са погребвани полските крале.

В градът има множество музеи и галерии с богат художествен фонд. В Краков се намира един от най-старите университети в Европа, основан през 1364 г. – Ягелонския.

Забележителности в Краков разгледай всички
  1. Вавел, Краков
Местоположение на Краков
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах