Информация за Кудова

Кудова е един от най-старите европейски СПА курорти, разположен в западната част на Полша, само на 4 км. от границата с Чехия. Градът се намира в подножието на Судетските планини.

Първите запазени писмени сведения за съществуването на града и съответно използването на минералните му извори са от края на XVI в., когато той е бил част от Бохемското кралство. През 1742 г. Кудова е анексирана от Прусия и остава под немска власт до края на Втората световна война. В средата на XIX в. местен лекар на име Якоб започва да разпространява твърдението, че водите на Кудова помагат при лечение на сърдечни заболявания, което води до сериозно увеличаване на посетителите на града. В началото на XX в. е прокарана жп линия през курорта и популярността му нараства още повече. От 1945 г. насам градът е част от Полската държава.

Минералните извори на Кудова са разположени в началото на голям и зелен парк наречен „СПА паркът“. В парка също така има изкуствено езеро с патици и няколко цветни алеи. Изворите може да намерите в специално изградена сграда, която позволява спокоен достъп до минералните води дори и в лошо време. Срещу нея е разположен санаториумът „Замечек“ – необарокова СПА постройка от началото на XIX в. Между двете сгради има площад с цветя и красив фонтан, а зад фонтана се намира друга пленителна сграда – санаториум „Полония“ построен през 1906 г. и запазил великолепието си до днес. Друга забележителност в града е „Параклисът на Черепа“ – бароков параклис от XVIII в., стените на който са облицовани с човешки черепи и кости.

За любителите на активната почивка в СПА курорта има Аквапарк с 92-метрова водна пързалка, а също и Въжен парк с множество препятствия от различна трудност. Планинският район, който започва от Кудова, предлага възможност и за приятни пешеходни и вело турове сред чист въздух и прелестна природа.
Местоположение на Кудова - Здрой
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах