Информация за Люблин

Люблин е град в източната част на Полша, с население близо 350 хиляди души. Градът е най-големият в тази част на Полша, като през него тече река Бистрица.

Археологическите открития са доказали, че Люблин съществува като селище още от VI – VII в. Иначе първото споменаване на града в писмени източници е от края на XII в., за когато се знае, че вече е съществувал градския замък. Градът се разраства като голям търговски център и през XV и XVI в., в Люблин са се провеждали най-големите търговски панаири на територията на Полско-Литовската държава известна като Жечпосполита. Самото обединение между поляци и литовци е договорено именно в Люблин през 1569 г. През XVII в. градът запада поради войните с Русия и Швеция, а от 1795 до 1809 г. е бил под Австрийска власт.

Главна атракция в града е Замъкът на Люблин, разположен на малко възвишение над Стария град. Кога точно е била изградена първата сграда на замъка не е ясно, но се знае със сигурност, че е най-рано през XII в. В последствие през първата половина на XIV в., полският крал Кажимеж III построил нов и по-здрав замък в Романски стил, който обаче бил унищожен през XVIII в. Така сегашния вид на замъка се дължи на последната му мащабна реконструкция от XIX в. От по-старо време са запазени само голямата кула донжон и параклиса „Св. Троица“.

Основна забележителност в Стария град пък е катедралата „Св. Йоан Кръстител и Св. Йоан Богослов“, която е изградена в края на XVI в. в ренесансов стил, а по-късни реконструкции са донесли и някои барокови елементи. До катедралата се намира и 60 метровата кулата „Св. Троица“, построена през първата половина на XVII в. Кулата някога е била част от голям йезуитски колеж, а днес е отворена за посещения, като има възможност да се качите до най-горният и етаж, от където се разкрива чудесна гледка над града. В дясно от катедралата пък е Доминиканският манастир основан още през XIV в., а ако продължите няколкостотин метра в ляво от катедралата ще видите и Кметството на града, чиято сграда е изградена през първата половина на XIX в. На територията на Стария град може да видите и две порти, останали от укрепителната система на града – порта Гродска и порта Краковска, а също така и още много старинни сгради.
Местоположение на Люблин
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах