Информация за Жешов

Жешов е град с население около 190 хиляди души, разположен в югоизточната част на Полша. През града минава река Вислок, която тече в североизточна посока, за да се влее в река Сан на около 50 км. от Жешов.

Първите писмени източници за съществуването на града са от средата на XIV в., но археологическите находки са доказали, че района на града е бил населен още от праисторически времена. През втората половина на XV в. и началото на XVI в. градът е бил на два пъти опожарен от нашествието на татарите, а през 1772 г. става част Австрийската империя на Хабсбургите. Жешов остава под австрийска власт до края на Първата световна война, когато е върнат на Полша. Преди Втората световна война около една трета от населението на града е било от еврейски произход, но след нацистката окупация не е останало почти нищо от еврейската популация на Жешов.

Жешов има своят оцелял до днес замък, чиято първа сграда е била изградена през XVI в., като резиденция на местни заможни аристократи. По време на австрийската власт, замъкът е бил използван като седалище на Градския съд, а също така и за затвор. В края на XIX в. замъкът е бил в окаяно състояние и се е наложила пълна реконструкция в началото на XX в., след която от оригиналната сграда не е останало почти нищо.

Основен притегателен център за туристите в града е главният площад „Rynek”, на който е разположена чудесната сграда на Кметството, построена през XVI в. На площада са също така Историческият и Етнографският музеи на града, както и много други старинни сгради от различни епохи. На около 200 м. зад Кметството, може да намерите старата църква от XV в. „Св. Станислвав и Адалберт“. Първата сграда на църквата е била изградена още през XIV в., но тя е била малка дървена църква, която е подменена със сегашната постройка. На още 300 м. в северозападна посока се намира красивата сграда на театърът „Ванда Семашкова“, а срещу нея е Бернардинският манастирски комплекс от XVII в. с църквата „Успение Богородично“.
Местоположение на Жешов
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах