Информация за Величка

Величка е град в Южна Полша, разположен на 13 км. югоизточно от Краков. Населението на градчето е около 20 хиляди души, а основна атракция е Солната мина „Величка“.

Градът е възникнал в средата на XIII в., като миньорско селище покрай Солната мина, което през следващият век получава градски права. През XVII в. Величка е преживяла чумна епидемия и инвазията на шведските войски, а в периода от 1772 г до края на Първата световна война, градът е бил под властта на австрийските Хабсбурги.

Солните залежи на Величка са били познати още от епохата на неолита, но до XIII в. те са били видими на повърхността и не е имало нужда от миньорска дейност. През XIII в. солта на повърхността се изчерпва и така през 1280 г. са прокопани първите тунели в търсене на залежи от каменна сол. Мината е била действаща чак до 2007 г., когато миньорската дейност е окончателно прекратена. Днес тунелите на мината достигат до 327 м. дълбочина, като общата им дължина надхвърля 300 км. Съоръженията обособени като туристическа атракция достигат до 130 м. дълбочина, а галериите на мината може да видите множество скулптори от солни кристали, а също така подземни параклиси и езера. Една от главните атракции е копие на „Тайната вечеря“ на Да Винчи, издълбано в солната скала. Туристическият маршрут в мината е с дължина 3.5 км., а самата мина е паметник на ЮНЕСКО от 1978 г.

Към комплекса има и построен през XIV в. готически замък, чиято цел е била да охранява солната мина. В замъка също така е резидирало ръководството и администрацията на мината. Днес замъкът е музей, с експозиция на тема историята на мината, а също така и единствената колекция от солници в Полша.
Местоположение на Величка
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах