Информация за Висла

Висла е град в югозападната част на Полша, разположен само на 5 км. от границата с Чехия и на 20 км. от границата със Словакия. Разбира се, през града минава и най-голямата река в Полша – река Висла. Всъщност изворите на реката, на която е кръстен градът, са разположени на 6 км. югоизточно от него. Друг интересен факт за град Висла е, че това е единственият град в Полша, с преобладаващо протестантско население.

Висла е планинско градче, разположено в Бескидските планини, част от веригата на Карпатите. На територията на града се намира пистата за ски скокове „Адам Малиш“, кръстена на най-успешният полски ски скачач, който е роден именно в град Висла. Курортът предлага и стандартна ски писта, която може да ползвате през зимните месеци. През лятото има множество планински пътеки в околностите на града, като популярна дестинация за почивка е езерото Чернианске, от където тръгва река Висла. Друга популярна дестинация за разходка е Каксада Родла - каскада от 25 водопада, разположени на река Бяла Висла – един от притоците на езерото Чернианске.

Освен пистата за ски скокове, Висла е известен още и със своя замък, който е една от официалните резиденции на президента на Полша. Построен е в годините между двете световни войни, като подарък от жителите на област Силезия за президента.

Във Висла може да посетите Лутеранската църква от първата половина на XIX в., а също така и няколко по-интересни музея. Такива са например планинарският Музей на Бескидските, Музеят на ските, където може да научите всичко интересно за историята и настоящето на този спорт, а също и Музеят на Парашутизма – разглежда както военната, така и цивилната история на скоковете с парашути. Може да посетите и Галерията на Адам Малиш, където може да разгледате множеството трофеи и отличия, които е спечелил той, а също и да научите малко повече за ски скоковете.
Местоположение на Висла
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах