Информация за Закопане

Закопане е град, разположен в най-южната част на Полша, в близост до границата със Словакия. Градът се намира в подножието на планинската верига на Татрите и е един от най-известните полски зимни курорти. Разположен е на около 800 м. надморска височина.

Закопане възниква през XVII в., като малко планинско село. В началото на XIX в. селището вече се е превърнало в малък град, благодарени на миньорски дейности в околностите и металообработка. В края на XIX в. през града е прокарана жп линия, но разцвета на Закопане е през следващият XX в., когато се превръща в голям зимен ски курорт. През 1930 г. градът е бил посетен от над 30 хиляди души, а днешно време цифрите надхвърлят 2.5 милиона посетители годишно.

Около града има две основни ски зони, едната е разположена при Каспрови връх, а другата е Губаловка. Също така в горите около Закопане има множество маршрути подходящи за ски бягане. Градът е бил домакин на множество състезания в зимните спортове от световно значение, като курорта разполага и с шанца за ски скокове. През лятото курорта също е посещаван от любителите на планината, като предлага възможност за пешеходни преходи, велотуризъм, конна езда, скално катерене и още много други активности.

В самия град най-популярната забележителност всъщност е главната улица Круповки. Както през зимата, така и през лятото тя е изпълнена с множество туристи, за които се организират различни фестивали и мероприятия. На Крупковки може да намерите както множество ресторанти и кафенета, така и всякакви магазини и сергии с домашно произведени продукти от местни търговци. В северния край на улицата може да видите и църквата от средата на XIX в. посветена на Дева Мария.
Местоположение на Закопане
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах