Информация за Жельона гора

Жельона гора се намира в западната част на Полша, в област Силезия. Населението на полския град е около 140 хиляди души. Както предполага името на града, той е разположен в изключително гориста и „зелена“ област.

Жельона гора е възникнала като малко земеделско село вероятно в края на X в., като част от Полската държава. Селото се превръща във важен търговски пункт и през първата половина на XIV в. получава градски права. Районът, където се намира градът е бил доста размирна зона и Жельона гора, често е сменяла своите господари из между няколко по-малки немски и полски херцогства като Саган и Глогов, а също така и по-големи сили като Бохемското кралство и Хабсбургската империя. През 1742 г. става притежание на Прусия и остава във немска власт за следващите два века. Немското име на града е било Грюнберг. Градът става част от Полша след разгрома на нацистката армия през Втората световна война.

Старият град на Жельона гора до голяма степен се е запазил непроменен през вековете и представлява привлекателна дестинация за любителите на културния туризъм. На главният площад „Stary Rynek”се намира сградата на Кметството, построена през XV в. На изток от площада пък е готическата катедралата от втората половина на XIV в. - „Св. Ядвига“, до която е разположено някогашното католическо училище. Друга интересна църква в града е посветената на Дева Мария барокова църква от средата на XVIII в. Тухлената камбанария към църквата пък е прибавена 1828 г. Градът може да се похвали и с голям и разнообразен музей на регион Любуске (Lubuskie). Музеят е разположен в бившата сграда на Областната управа, построена в края на XIX в. и всъщност включва в себе си няколко музея - Музеят на Виното, Музеят на Средновековните мъчения и Музеят на Жельона гора.

Популярна туристическа атракция е и така наречената Палмова къща, която представлява кафе-ресторант с панорамна гледка към града, разположен на Винения хълм. Името на хълма не е случайно – и до днес този хълм е изпълнен с лозови насаждения, а някога днешната Палмова къща е представлявала голяма и популярна винарна. Главната атракция в кафе-ресторанта е, че той е изпълнен с множество палми и тропически растения, между които са подредени масите на заведението.
Местоположение на Жельона Гора
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах