Информация за Чачак

Чачак е град в Централна Сърбия, област Шумадия и има население около 70 хиляди души. Града е разположен в равнинна област, на запад от която започват Динарските планини, а през града минава река Западна Морава.

Чачак има древен произход, като е съществувал още по римско време, въпреки че името на града от тогава не е запазено до днес. През Средновековието градът се е наричал Градац, а Чачак е турското му име – в превод означава „кал“.

Най-старата забележителност в Чачак е църквата от XII в. „Свето Възнесени“, построена от брата на Стефан Неманя – Страцимир Завидович. Църквата е претърпяла доста щети по време на сръбските въстания и сегашната сграда е възстановката от първата половина на XIX в. В самия град още може да видите няколко по-интересни сгради в неокласически стил, сред които е и Градския музей, който притежава както историческа, така и етнографска експозиции. Голяма атракция за посетителите е така нареченият „шумадийски чай“ – напитката всъщност представлява греяна ракия с добавка карамелизирана захар.

Чачак обаче може да послужи, като отправна точка към множество интересни забележителности в областта. На първо място трябва да споменем, че районът между градовете Чачак и Пожега е наричан „Сръбската Света гора“, тъй като в околностите има множество стари манастири и църкви. Продължавайки на запад може да стигнете до един от най-известните зимни курорти на Сърбия – Златибор. В планината Мокра гора, разположена в същата посока, но на север от Златибор, пък е прочутият „Дървен град“ – Етнографски комплекс построен от режисьора Емир Костурица. На двадесетина километра южно от Чачак пък се намира градът известен с Фестивала на Сръбската духова музика – Гуча.
Местоположение на Чачак
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах