Информация за Димитровград

Димитровград е най-близкият до България сръбски град, разположен в югоизточната част на Сърбия. Част е от така наречените Западни български покрайнини – български територии, които след края на Първата световна война са подарени на Сърбия, като компенсации за българската окупация над части от Сърбия по време на войната. И до днес над 50 % от населението се самоопределят като българи.

Старото име на града, който той носи до средата на XX в. е било Цариброд. През 1951 г. градът е преименуван на Димитровград в чест на българския политик Георги Димитров, който е бил близък до тогавашния Югославски лидер Йосип Брос Тито и е бил в преговори с него за създаване на обща Балканска федерация. Градът съществува още от Средновековието, като името му се свързва с българските царе – според различни предания на това място цар Симеон или цар Иван Шишман са пресекли с войските си р. Нишава, която минава през града и от там се е зародило името Царев брод, а по-късно Цариброд.

В града интерес представлява църквата от края на XIX в. „Рождество на Пресвета Богородица“, построена по времето, когато градът е бил част от княжество България. Димитровград също така разполага и със собствен музей, в който има експозиция от около 1800 предмета свързани с историята и местните бит и култура. В околностите на Димитровград пък се намират две старинни манастира – Смиловският манастир „Св. Св. Кирик и Юлита“ от XVIII в. и Погановският манастир „Св. Йоан Богослов“, който е изграден през XV в.

Повечето български туристи обаче идват в Димитровград, тъй като е най-близката възможност да се хапне автентична прясна сръбска кухня на местна почва – разстоянието от София до сръбския граничен град е малко над 60 км., които с кола с взимат за около час – час и половина, стига да няма голяма опашка на границата.
Местоположение на Димитровград
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах