Информация за Гуча

Гуча е малко градче в централна Сърбия с население от близо четири хиляди души. Градът е известен с големия си „Фестивал на Сръбската духова музика“.

Фестивалът се провежда всяка година през втората седмица на август месец в рамките на 4 дни, за които малкото градче се превръща в истински мегаполис със стотици хиляди посетители. Рекордът за посетители е от 2010 г. – 700 000 души. Разбира се, хотелите и къщите за гости в градчето далеч не са достатъчни и поради тази причина голяма част от феновете на фестивала в Гуча нощуват на палатки.

За първи път фестивалът се е провел през далечната 1961 г., като тогава са се състезавали едва 4 местни оркестъра. Днес , за да достигнат до финалното надсвирване, което се състои в дните на фестивала в Гуча, оркестрите се състезават в поредица от предварителни квалификации, като само най-добрите 20 стигат до Гуча. Има и отделно състезание за солово изпълнение на тромпет.
Всяка година фестивалът се открива с изпълнение на песента „Са овчара и каблара“ в изпълнение на 200 тромпета. Закриването на фестивала пък е с песента „Марш на Дрину“ и се отбелязва с топовни изстрели от съседния хълм. В четирите дни на фестивала звуците на тромпети и духови оркестри огласят Гуча почти денонощно, а настроението е на типичния балкански празник. Навсякъде се носи миризма на традиционната сръбска скара и се лее бира и разбира се ракия – сливова, дюлева, крушова и т.н.
Местоположение на Гуча
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах