Информация за Кралево

Кралево е град в централна Сърбия, главен град на област Рашка. През града минава река Ибър, която на североизток от града се влива в р. Западна Морава. Името на града произлиза от факта, че в близкия до Кралево в манастира Жича са короновани голяма част от сръбските крале.

Днешния град е възникнал като малко рударско селище през XIV в., като първото му име е било Рудо поле. По време на турската власт над региона, селото се превръща в град под името Карановац. След възстановяване на независимата сръбска държава, по стара традиция сръбският княз Милан Обренович получава своята кралска корона в манастира Жича през 1882 г., само на 6 км. от тогавашния град Карановац. Тогава градът е преименуван на Кралево, в чест на общо 7-те кралски коронации, които били извършени в близост.

Днес Кралево е типичен средноголям сръбски град, с просторна пешеходна улица, изпълнена с множество кафенета, магазини и ресторанти. В самият град интерес представлява паметникът в чест на сръбските войници загинали в Първата световна и Балканската война. Той се намира на главния площад, а малко след паметника, в края на пешеходната улица е разположен градския музей и старата църква от XIX в. „Св. Троица“. Срещу църквата имате възможност да видите и сградата на някогашния турски конак, която се намира в градския парк. Пешеходна алея за разходка е изградена и по течението на р. Ибър, а в самата река на дървени платформи са разположени няколко ресторантчета, които предлагат вкусна типично сръбска кухня.

В околностите на града освен споменатия вече манастир Жича, където са извършвани коронациите на сръбските крале, може да посетите също така и друг важен за сръбската история манастир – Студеница. Именно в манастира Студеница се пазят мощите на първия сръбски владетел и основател на династията на Неманичите - Стефан Неманя.
Местоположение на Кралево
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах