Информация за Крушевац

Крушевац е град разположен в южните части на Централна Сърбия. Населението на града е около 75 хиляди души. Името на града произлиза от сръбската дума „крушац“, която в превод означава „речен камък“. Къщите в града са били изградени масово от речни камъни донесени от река Расина, която тече през Крушевац, а малко след него се влива в по-голямата река Западна Морава.

Градът е основан и използван за столица от сръбския владетел княз Лазар през 1371 г. Княз Лазар е владетелят, който се опитва да организира последната християнска съпротива срещу османското нашествие на Балканите и съответно загива в прочутата битка с турците на Косово поле през 1389 г.

Именно със сръбския княз, обявен от църквата за светец, са свързани по-важните забележителности в Крушевац. Това са останките от средновековния град – Лазарев град, където главна атракция е добре запазената и все още действаща църква Лазаревица. Построена е 1375 г. в чест на раждането на сина на княз Лазар – Стефан Лазаревич. Съответно църквата е посветена на „Св. Стефан“, но е останало по-популярно името и Лазаревица. До комплекса с останки от Средновековния град се намира и сградата на градския музей на Крушевац – основна атракция в музея, който разполага с 22 000 експоната, е копието на короната на княз Лазар.

На около 300-400 м. от археологическия комплекс Лазарев град, се намира модерната централна част на града. Главната пешеходна улица с множество магазини и заведения започва от площада на Косовските герои, където е поставен и паметник в чест на загиналите войни на княз Лазар и неговите съюзници.
Местоположение на Крушевац
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах