Информация за Лепенски вир

Лепенски вир е археологически комплекс, разположен на брега на река Дунав, при прохода Железни врата – източната част на Централна Сърбия. На територията на комплекса са изложени останки от праисторическо селище, което е обитавано през епохите на Мезолита и Неолита, открито е през 1960 г. Селището е датирано от археолозите в периода 9500/7200 – 6000 години пр. Хр.

Разкопките на обекта са извършени в между 1965 – 1970 г., като са разкрити 138 праисторически къщи, а също така и некрополът, където праисторическите хора са погребвали своите мъртъвци. След завършването на разкопките, целия археологически комплекс се е наложило да бъде „изрязан“ и преместен на по-високо място с 30 м., поради покачването на водите на р. Дунав. Причината за това покачване е построяването на язовирната стена Джердап, която пресича р. Дунав и свързва сръбския с румънския бряг.

Днес над целия комплекс е изграден купол, за защита на древните останки от атмосферните условия. На място може да видите останки от праисторическите къщи, а също така и възстановка на това как археолозите предполагат, че къщите са изглеждали. Може също така да научите повече за бита и културата на едни от първите жители на европейския континент. Интересни са и множеството глинени и каменни фигурки, които са намерени на територията на комплекса, за които се предполага, че са идоли на древни божества. Най-характерни такива за селището от Лепенски вир са фигурки на рибни божества с човекоподобни глави.
Местоположение на Лепенски вир
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах