Информация за Лесковац

Град Лесковац се намира в южните части на Сърбия, като през града минава река Ветерница. Населението на града е около 60 хиляди души. В близост до града минава магистралният път от Белград към Македония и Гърция.

Първото споменаване на Лесковац е през XIV в., като тогава е бил малко селце. Възхода на Лесковац е по времето на османската власт, като през XVIII в. е вече важен градски център. Става част от независима Сърбия след Руско-турската война от 1877-1878 г., а по време на Втората световна война е бил подложен на тежки бомбардировки и голяма част от старите сгради в града са разрушени по това време.

Днес градът е известен най-вече със своя фестивал на сръбската скара „Рощилиада“, който се провежда всяка година в началото на септември месец. Името на фестивала идва от сръбската дума за скара – „рощиль“. По време на фестивала, който продължaва в рамките на една седмица, главния булевард на града е затворена за автомобили и се превръща в една голяма панаирна улица с множество сергии и барбекюта, от които ухае на традиционните сръбски специалитети – плескавици, ущипци, вешалици и др. Всяка година фестивалът събира над половин милион посетители от цяла Сърбия и чужбина. Ароматната и вкусна скара е съпътствана и от множество културни събития – концерти, представления, състезания и конкурси за майсторите на скарата, а също така и карнавално шествие по главната улица на града.

На първо място сред градски забележителности трябва да отбележим църквата от началото на XX в. „Света Троица“. В центъра на града също така могат да бъдaт видeни няколко по-стари сгради от края на XIX и началото на XX в., преживяли бомбардировките през Втората световна война.
Местоположение на Лесковац
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах