Информация за Ниш

Ниш е най-големият град в Южна Сърбия и третият по големина град в Сърбия (след Белград и Нови Сад). Населението наброява около 180 000 жители. Ниш е административен център на Област Нишава и се състои от 68 предградия.

Той е един от най-старите градове на територията на Европа, a и на Балканите, и от древни времена се смята за преходна “врата” между Изтока и Запада.

Казвал се е Нависос по време на скордиските около 279 г. пр. Хр, градът се е казвал Нависос. По-късно Ниш вече е част от Римската империя, като дори играе и ключова стратегическа роля. Тук е бил роден и Константин Велики - първият император християнин и основател на Константинопол. Тук се помещава и една от най-старите църкви в Сърбия, датираща от 4-ти век, разположен в предградие на Медиана.

Ниш е един от най-важните индустриални центрове в Сърбия, център на електрониката, машиностроенето, текстилната и тютюневата промишленост. Край града се намира и международното летище Константин Велики.

В културен план Ниш е роден град на най-значимите и успешни сръбски рок групи “Галия” и “Кербер”, както и на джаз групата “Eyot”. Тук се намира и Националният театър, основан през далечната 1889 година.
Местоположение на Ниш
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах