Информация за Палич

Палич е малко градче в северна Сърбия, в близост до границата с Унгария – на 20 км. от граничния пункт Хоргош. Градът се е зародил като курорт край бреговете на Паличкото езеро през XIX в. Днес Палич наброява около 8 хиляди души, като над 50 % от населението е с унгарски корени и говори на унгарски език.

Паличкото езеро често е наричано „Сръбско море“, тъй като водата в него всъщност е солена. Легендата разказва, че някога на това място пасял овцете си местният овчар Павле. Той имал една необикновена овца със златно руно, но един ден тя изчезнала. Павле толкова се натъжил, че от солените му сълзи се образувало Паличкото езеро.

Туризмът край бреговете на Паличкото езеро започва с построяването на първите хотели в средата на XIX в., но истинския бум е в началото на XX в., когато базата е значително реновирана и разширена. Запазените и до днес великолепни сгради в типичния за времето Ар Нуво стил са построени през 1912 г. и включват – голяма водна кула, служеща за параден вход на комплекса, голям парк с лятна сцена от необработени камъни и голям СПА комплекс с просторна бална зала, който носи името „Голямата тераса“. Пред „Голямата тераса“ има и малък музикален павилион, а на брега е изградена сградата-параван за Женския плаж, която разбира се включва и съблекални. През 1950 г. е добавена и Зоологическа градина.

Днес Палич е известен предимно, като СПА курорт – в модерни СПА комплекси се предлагат процедури със сгорещена вода от езерото, а също така и кални бани, които се твърди, че имат благоприятен ефект при ревматизъм, кожни болести и респираторни заболявания. През лятото езерото се ползва и като открит плаж – средната дълбочина на езерото е едва 2 м. и водата лесно се стопля до около 25 градуса през летния сезон. Езерото представлява интерес и за любителите на дивата природа - край бреговете му гнездят около 200 вида птици.
Местоположение на Палич
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах