Информация за Парачин

Парачин е град с население около 25 хиляди души, разположен в Централна Сърбия и в непосредствена близост до магистралният път, който свързва Белград с Ниш и продължава на юг към Македония и Гърция. На Запад от града тече река Велика Морава, а през самия Парачин минава нейният приток р. Църница.

Първото споменаване на селище в района на града е през втората половина на XIV в., като тогава е носил името Петрус. Днешно време градът е известен най-вече със стъкларския си завод „Сръбска фабрика за стъкло“, който е собственост на бившият български банкер Цветан Василев. Другото голямо предприятие в града е сладкарският завод „Парачинка“.

Главните туристически забележителности на градчето са в неговия център – църквата „Св. Троица“ завършена в края на XIX в. и построеният във формата на коледна елха хотел Петрус. На 25 км. от града пък може да посетите стария средновековен манастир Раваница, където се съхраняват мощите на обявения за светец сръбски княз Лазар, който загива в битката срещу османските турци на Косово поле 1389 г.
Местоположение на Парачин
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах